Monday, 8 February 2010

Zondag ochtend brunch

Op zondag kregen we een familie met kleine kindjes op bezoek voor een brunch. Met Grote Smurf erbij waren er vier kids onder de zes, de jongste een. We wilden wat Italiaans eten maken; hoewel het totaal niet Italiaans is op zondag zo vroeg aan tafel te gaan (om 12 uur gingen we eten).

Voor 4 volwassen en vier kids maakten we het volgende:
twee pizza's
lasagne
1 salade
1 cake

Voor de pizza's zie recept van twee weken terug.

Voor de lasagne: een goede lasagne kost veel tijd en geduld, de ragu' maak je het best een dag van te voren zodat alle smaken zich goed vermengen.

Gebruik een goed Italiaans merk voor de lasagne bladeren
Benodigdheden voor de ragu':
1 bakje pancetta (kleingesneden) of 10 plakjes zelf kneinsnijden
400 gram gehakt
1 ui
2 stengels celery
2 kleine wortels/ 1 grote peen
1 glas rode wijn
tomatenpuree
tomatensaus (bijvoorbeeld 1 blikje chopped tomatoes/ sugo)
300 ml bouillon
Voor de besciamella:
50 gr boter
50 gr bloem
150 ml melk (plus eventueel meer)


In een pan fruit je in wat olie of boter alle groenten en de pancetta. Dit laat je minstens tien minuten staan om zacht te worden. Dan doe je het gehakt erbij, als dit kleurt kan het glas wijn erbij. Dit laten verdampen. Dan de tomatenpuree en de sugo. Dit rustig laten sudderen, zodra het geheel wat droog begint te worden de bouillon erbij, beetje bij beetje ne laten verdampen. Dit kun je de hele dag op een laag vuur laten staan.

De besciamella zonder klontjes is niet moeilijk maar vergt geduld. Begin met de boter te laten smelten in de pan, dan voordat het bruin wordt doe je de bloem erbij; roeren tot het een samengesmolten gelige bal is. Dan voorzichtig een beetje melk erbij, als je het ernaast schenkt (naast de bal wel in de pan!) dan wordt de melk vanzelf warm, dan de melk erdoor roeren, als het mengsel verdunt en egaal is weer een scheutje melk, zo doorgaan tot je besciamella de gewenste dikte bereikt heeft. Snufje nootmuskaat erdoor en eventueel snufje zout.

Dan kun je afwisselend de ragu', de besciamella en de lasagnebladeren in een ovenvaste schaal doen en als laatste wat kaas (mengsel grana en 'mozzarella voor pizza' werkt het beste) en dit in de oven voor ca 40 minutenop 175 graden. Eventueel lasagne afdekken met folie als het te snel verkleurt.

De salade:
1 zakje Rocket (even Nederlandse naam kwijt)
handje lekkere rode tomatjes
1 Mozzarella di Buffola

alle ingredienten in een schaal doen, mozzarella met de hand verscheuren. Eventueel wat olie eroverheen en wat Balsamico.

De taart: recept vlgt nog!!

Gesmolten Camembert in doosje met Ciabatta

Dit is echt heeeerlijk als voorafje of als hele maaltijd, bijvoorbeeld met wat soep en brood.

Benodigdheden
1 camembert in doosje
1 ciabatta
peper
thijm
knoflook

Haal de kaas uit zijn verpakking, gooi het papier weg maar stop de kaas terug in de doos. Maak met een scherp mes inkepingen in de bovenkant van de kaas, die vul je met kleingesneden knoflook. Eroverheen strooi je peper en thijm. Dan doe je de kaas in zijn doosje in de voorverwarmde oven (fan ca 200) voor 15-20 minuten. Hou het wel in de gaten, de kaas moet smelten maar niet volledig uitlopen, dat is zonde. Druk met je vingers op de bovenkant om te kijken hoe zacht het is. Sneetjes brood kun je in de kaas dopen, lekker!





Thursday, 4 February 2010

Pasta col tonno

Big V's en kleine smurf's favoriete pasta is pasta met tonijn. Eigenlijk alles met tonijn is favoriet: pizza met tonijn, of een baguette met tonijn, tonijne-mayo etc. Maar gisteravond was het dus weer 'es tijd voor pasta met tonijn.

Kleine Smurf heeft wel allemaal regeltjes als ik deze pasta maak. Zo zegt hij, terwijl ik in de keuken bezig ben: "Mama, geen Cipolla (=ui) en geen tomaat, wel sugo (yep, de tomatensaus) en natuurlijk de Tonno maar niks anders". Met die opdracht ga ik koken; natuurlijk verander ik af en toe wat aan zijn opdrachten, zoals gisteravond heb ik er een fijngesneden paprika aan toe gevoegd en die als eerste in de pan met wat olie zacht laten worden. De paprika was heel smaakvol en werkte goed bij het geheel. Ook had ik er pijnboompitten doorgedaan, ik heb hem moeten beloven dat de volgende keer dus niet meer te doen.

Awel, het basisrecept:

1 blikje tonijn in olijfolie
1 blikje tomaat (gepeld, cherry, chopped; wat je zelf 't lekkerst vindt)/ wat verse tomaatjes
2 eetl tomaten puree
4 anchovisjes
2 teentjes knoflook (voor smaak, later uit de saus vissen!!)
optioneel:
olijven
pijnboompitten
Kappertjes
variatie:
vervang kappertjes door paprika
uitje erbij
ui en knofloook fruiten in balsamico

Fruit de knoflook (en ui mits je ui gebruikt) in de pan, doe gelijk de anchovis erbij, deze moet langzaam versmelten in de hete olie (als je een blikje tonijn in olijfolie gebruikt kun je deze olie gebruiken om in te bakken). Dan de tonijn erbij gevolgd door de tomatenpuree en de tomaten. De olijven ontpitten en fijnsnijden in ringetjes, de kappertjes spoelen met koud water als ze gezouten zijn (eigen inmaak), erbij doen. De pijnboompitjes kort roosteren in de oven en als laatste eroverheen strooien.

Opdienen met bijvoorbeeld Pasta, zie vooor kooktijd de verpakking.



Wednesday, 3 February 2010

Big V's pork recipe

Dit recept heb ik van Big V, voor goede varkens steaks uit de oven. Dat gebeurd overigens vaker; hij maakt iets de eerste keer, ik kijk het af en doe het na.

Benodigdheden:

varkensvlees, steaks/ chops voor het aantal personen voor wie je kookt
2 lepels bloem (of meer als je meer vlees maakt)
1 ei
zout
peper
thijm of rozemarijn
citroenschil

Doe op 1 bordje de bloem, op een ander bordje kluts je het ei, met de peper/zout/thijm/citroenschil. Doop het vlees eerst in het eimengsel en dan in de bloem, bak het aan beide zijden in een pan met een beetje olijfolie totdat het een beetje bruin is en doe dit dan in een goed voorverwarmde oven -180 fan. Hou het vlees goed in de gaten, draai het eventueel om zodat het een lekker knapperig crunchy korstje krijgt.

Tuesday, 2 February 2010

Radi-kip

Toen ik de gevulde braadkip van Sismaar zag, herinnerde ik me ineens een van mijn favoriete gerechten. Herinnerde ja, want ik heb het al een hele tijd niet meer gemaakt. Ik leerde dit gerecht maken van een goede vriend van me: Radi.

1 kip
verse, zachte geitenkaas
verse kruiden

Net als de kip van Sis, wordt deze kip onderhuids gevuld. Deze kip wordt gevuld met een mengsel van zachte, verse geitenkaas met knoflook en verse kruiden (naar smaak), zoals thijm, salie, bieslook.

Maak voorzichtig met de vingers het vel van de kip los van het vlees. Vul dan met een koffielepeltje de ontstane onderhuidse holte op met het geitenkaas mengsel. Hoe meer je ertussen kunt proppen, hoe lekkerder.
Besprenkel de kip met een klein beetje olijfolie.

Braad de kip in de oven; ongeveer een uur (of iets langer) op 170 graden.

konijn met bruin bier en pruimen

Zo maak ik deze Vlaamse klassieker:

1 kg konijndelen
1 ui
1 flesje bruin bier
1 lepel mosterd
3 blaadjes laurier
1 takje thijm
1 plak ontbijtkoek
gedroogde pruimen
peper en zout naar smaak

Smeer de konijndelen in met (niet te veel)mosterd en peper en zout. Fruit de fijngesneden ui in wat boter. Braad het vlees aan in wat olie. Doe de gefruite ui en de kruiden erbij. Voeg nu het flesje bruin bier toe. (bijvoorbeeld leffe dubbel)
Laat het met een deksel op de pan in ongeveer 1 uur gaar stoven. Voeg dan de pruimen en de verkruimelde ontbijtkoek toe. Nu moet het nog een half uurtje op staan, maar hou het in de gaten, want nu kan het snel aanbranden.

Judías; snijbonen op z'n Spaans

Voor 2-3 personen als hoofdmaaltijd:

500 gr snijbonen in stukken van ongeveer 3 cm
300 gr aardappelen (mag ook meer) in blokjes
3 teentjes knoflook
een beetje chorizo in kleine stukjes
olijfolie
snufje pimenton dulce (gerookt paprika poeder)
zout

Kook de aardappelen en de snijbonen samen gaar, in water met een snuf zout. Fruit in een diepe pan (hapjes pan) de knoflook en de chorizo en 2 eetlepels olijfolie.
Giet de aardapelen en bonen af en roerbak ze even kort in de olie met knoflook en chorizo. Maak af met een snufje pimenton en evt een snufke zout.