Friday, 29 January 2010

Shepherds Pie


Iets wat je hier in elke pub kunt krijgen maar wat je heel goed zelf thuis kunt maken is een Shepherds Pie. Hoe beter de ingredienten zijn die je gebruikt, hoe lekkerder de Pie zal smaken maar restjes (groente) gebruiken kan heel goed. Zo kun je in dit recept prima de celery vervangen door (diepvries-)doperwtjes en in de aardappelpuree die erbovenop gaat de melk voor room. Ook zou je er nog kaas overheen kunnen strooien, op het allerlaatste moment, of zelfs paneermeel.
Het verschil tussen een Shepherds Pie en een Cottage Pie zit 'm in het vlees: de herder hoedt zijn schaapjes; lamsvlees dus voor de Shepherd en rund voor de Cottage Pie.

Benodigdheden:
1 pak scharrel lamsgehakt (hoe beter de kwaliteit vlees hoe lekkerder de Pie)
1 ui
2 wortels
wat celery
bouillonpoeder, peper en zout naar smaak
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel bloem
1 blik tomaten
thijm
1 teen knoflook
6 aardappels
klontje boter
melk
nootmuskaat

Bereiding: Over voorverwarmen op 180 ' celsius
Aardappels schillen, kleinsnijden en laten koken tot ze goed gaar zijn, hier een puree van maken met de boter en de melk.
Snij ui, wortel en celery fijn, laat deze in wat olie of boter zacht worden. Doe er dan het gehakt bij, als dit kleurt kan de bouillon erbij en de tomatenpuree. Bindt dit met een lepel bloem.
Ondertussen in een pannetje de tomatensaus bereiden: geplette knoflook (twee keer op tikken met een pot jam voldoet) in olie fruiten, niet laten verbranden dat wordt bitter, blik tomaat erbij doen en de tijm, beetje peper, dit enkele minuten verwarmen. Dan de knoflook er weer uit vissen (zat er alleen in voor de smaak) en de tomatensaus is klaar. In een ovenschaal eerst het gehakt mengsel doen, de tomatensuas eroverheen en dan de aardappelpuree.

Variatietips: * doperwtjes door het gehakt mengsel of andere groente die over is * kaas eroverheen net voordat het geheel in de oven gaat *puree maken met nootmuskaat en room.
Warm serveren. Lekker met een Pint of Ale!!

No comments:

Post a Comment