Monday 8 February 2010

Zondag ochtend brunch

Op zondag kregen we een familie met kleine kindjes op bezoek voor een brunch. Met Grote Smurf erbij waren er vier kids onder de zes, de jongste een. We wilden wat Italiaans eten maken; hoewel het totaal niet Italiaans is op zondag zo vroeg aan tafel te gaan (om 12 uur gingen we eten).

Voor 4 volwassen en vier kids maakten we het volgende:
twee pizza's
lasagne
1 salade
1 cake

Voor de pizza's zie recept van twee weken terug.

Voor de lasagne: een goede lasagne kost veel tijd en geduld, de ragu' maak je het best een dag van te voren zodat alle smaken zich goed vermengen.

Gebruik een goed Italiaans merk voor de lasagne bladeren
Benodigdheden voor de ragu':
1 bakje pancetta (kleingesneden) of 10 plakjes zelf kneinsnijden
400 gram gehakt
1 ui
2 stengels celery
2 kleine wortels/ 1 grote peen
1 glas rode wijn
tomatenpuree
tomatensaus (bijvoorbeeld 1 blikje chopped tomatoes/ sugo)
300 ml bouillon
Voor de besciamella:
50 gr boter
50 gr bloem
150 ml melk (plus eventueel meer)


In een pan fruit je in wat olie of boter alle groenten en de pancetta. Dit laat je minstens tien minuten staan om zacht te worden. Dan doe je het gehakt erbij, als dit kleurt kan het glas wijn erbij. Dit laten verdampen. Dan de tomatenpuree en de sugo. Dit rustig laten sudderen, zodra het geheel wat droog begint te worden de bouillon erbij, beetje bij beetje ne laten verdampen. Dit kun je de hele dag op een laag vuur laten staan.

De besciamella zonder klontjes is niet moeilijk maar vergt geduld. Begin met de boter te laten smelten in de pan, dan voordat het bruin wordt doe je de bloem erbij; roeren tot het een samengesmolten gelige bal is. Dan voorzichtig een beetje melk erbij, als je het ernaast schenkt (naast de bal wel in de pan!) dan wordt de melk vanzelf warm, dan de melk erdoor roeren, als het mengsel verdunt en egaal is weer een scheutje melk, zo doorgaan tot je besciamella de gewenste dikte bereikt heeft. Snufje nootmuskaat erdoor en eventueel snufje zout.

Dan kun je afwisselend de ragu', de besciamella en de lasagnebladeren in een ovenvaste schaal doen en als laatste wat kaas (mengsel grana en 'mozzarella voor pizza' werkt het beste) en dit in de oven voor ca 40 minutenop 175 graden. Eventueel lasagne afdekken met folie als het te snel verkleurt.

De salade:
1 zakje Rocket (even Nederlandse naam kwijt)
handje lekkere rode tomatjes
1 Mozzarella di Buffola

alle ingredienten in een schaal doen, mozzarella met de hand verscheuren. Eventueel wat olie eroverheen en wat Balsamico.

De taart: recept vlgt nog!!

No comments:

Post a Comment